De jämtländska ödesbölena upptäckes i landskapsromantis anda i slutet av 1800-talet. De moderna fornminnesinventeringarna har visat att det handlar om hundratals övergivna medeltida gårdar. Digerdöden och kris- och krigstider har att sina spår ilandskapet. I synnerhet den medeltida krisen, ofta kallad agrarkris, innebar dessutom en omläggning av de jämtländska gårdarnas ekonomi mot mer boskapsskötsel och utmarksbruk. Fäbodar blev vanliga.
I boken diskuteras de långsiktiga förändringarna i det jämtländska landskapet utifrån ödesbölet Eisåsen. På och runt det har människor varit verksamma i två årtusenden. Under en kort tid i mitten av medeltiden var det ett gårdstun i en gård med åkrar, boskap, jakt och fiske. Gårdshushållets bostadshus är arkeologiskt utgrävt, och i boken diskuteras hur livet och livsmönstert tedde sig och förändrades under den medeltida krisen. Boken handlar om de små människorna i ett stort historiskt skeende.
ArbetstitelAgrarkris och ödegårdar i Jämtland
Standardpris129.00
Illustrerad
Orginaltitel
Åldersgrupp
BandtypKartonnage
Recensionsutdrag
Läsordning i serie
MediatypBok
AvailableToOrder
IsContractProduct
Inlaga
Sidor177
Publiceringsdatum2005-07-06 00:00:00
FörfattareAnders Hansson, Carina Olson, Jan Storå, Stig Welinder & Åsa Zetterström
Kort BeskrivningDe jämtländska ödesbölena upptäckes i landskapsromantis anda i slutet av 1800-talet. De moderna fornminnesinventeringarna har visat att det handlar om hundratals övergivna medeltida gårdar. Digerdöden och kris- och krigstider har att sina spår ilandskapet. I synnerhet den medeltida krisen, ofta kallad agrarkris, innebar dessutom en omläggning av de jämtländska gårdarnas ekonomi mot mer boskapsskötsel och utmarksbruk. Fäbodar blev vanliga.
Storlek
Färg
IsBokinfoProduct
Serie Titel
erpOwnsPrice
BokinfoStatusCode21