Italien, hösten 1918. Första världskriget är äntligen över, men priset har varit högt. Hundratusentals italienare har stupat eller sårats, statens finanser är i botten och kravaller rasar på gatorna. Över två miljoner män återvänder från fronten, märkta av kriget och osäkra på sin framtid.
En stor generation unga kräver radikala förändringar. För många av dem är målet tydligt: En revolution likt den som året innan genomfördes i Ryssland. Andra bär på drömmar om nationell storhet, revansch och ära.
En karismatisk ung tidningsredaktör, Benito Mussolini, löser de tumultartade tiderna bättre än någon annan. Ur hans nätverk av föreningar för krigsveteraner växer en ny, våldsam rörelse och ideologi: fascismen.
I Fascismens födelse berättar Italienkännaren Eskil Fagerström om denna dramatiska epok. Genom dagböcker och brev skildras livet för tre historiska personer som på olika sätt befinner sig mitt i händelsernas centrum. Samtidigt tecknas bilden av övergången från demokrati till diktatur. Med hot, våld och list tvingar fascisterna till sig makten i Italien. Det är en berättelse som ger eko ända in i läsarens samtid.